• РАБОТНО ВРЕМЕ
  неделя 8:00ч.–20:30ч.
  понеделник 7:00ч.–21:30ч.
  вторник 7:00ч.–21:30ч.
  сряда 7:00ч.–21:30ч.
  четвъртък 7:00ч.–21:30ч.
  петък 7:00ч.–21:30ч.
  събота 8:00ч.–20:30ч.
 • +359 89 944 7149

NEWS

Защо ни е необходима водата?

By Gym61 | In Разни | on November 8, 2015

Всички известни ни форми на живот се нуждаят от вода.

Тъй като около 70% от нашето тяло е съставено от вода, приемът на оптимално количество вода е ключов фактор за здравето ни. Не бихме оцелели дълго без източник на вода.

Тялото ни постоянно губи вода, най-често чрез отделителната система и потта. Изразходваме немалко вода и при естесвения процес на преобразуването на храната в енергия, както и когато дишаме. Всички тези загуби трябва да бъдат компенсирани с храната и течностите, които консумираме.

Няколко факта за водата.

Водата съставлява 75% от мускулите ни, 85% – от кръвта, 75%  – от мозъка и 22 % – от костите.

Тя способства доставката на хранителни вещества и кислород до клетките ни.

Газираните напитки, кафето, чаят съдържат не само големи количества вода, но и кофеин. Той има леко диуретично действие, което от своя страна може да попречи на водата да достигне до необходимите места в тялото.

В момента, в който човек се почувства жаден, тялото му вече е загубило 1% от водните си запаси.

Теглото, което човек губи след усилена физическа дейност, всъщност се дължи на загуба на течности, а не на стопени мазнини.

Водата помага за поддържането на здравословно тегло,защото участва в регулирането на метаболизма и апетита.

Приемането на оптимални количества вода може да намали опасността от определени видове рак – на дебелото черво, на кръвта и на гърдата.

Водата пречиства организма,  защото отмива отпадни вещества, бактерии и вируси. Неслучайно при вирусни заболявания се препоръчва да се пие повече вода.

Водата помага и при главоболие, което често се дължи на дехидратация. (При главоболие изпийте една чаша топла вода – това ще разшири кръвоносните ви съдове и ще помогне на кръвта да достига до мозъка.)

Спомага за естественото хидратиране на кожата, което я прави по-здрава и красива.

Предотвратява болки в ставите и гърба.

Дехидратация.

Недостатъчният прием на вода води до дехидратация. Симптомите са главоболие, намаляване на трудоспособността, умора, липса на концентрация и понижен тонус. Ако човек остане дехидратиран твърде дълго, това води до здравословни проблеми и често уврежда бъбреците.

Колко вода е достатъчно?

За да функционира правилно, тялото ни се нуждае от един до седем литра вода на ден. Минималното количество вода, от кото се нуждаем се изчислява, като умножите килограмите си по 0,03. За човек с телесно тегло 70 кг минималното количество вода за ден би трябвало да е 2,1 л. Като цяло количеството вода зависи от физическата активност, някои специфични заболявания, хранителния режим и други фактори, като например температурата (в горещи дни се нуждаем от повече вода).

Няколко съвета за набавянето на необходимите количества вода.

 • Изпийте чаша топла вода сутрин веднага след събуждане.
 • Пийте топла вода или на стайна температура.
 • Отпивайте често, на малки глътки. Пиенето на големи количества вода твърде бързо, не е препоръчително, защото водят за дисбаланс на водата в мозъка.
 • През деня винаги носете бутилка вода със себе си. Дръжте я в ръка, докато си изградите навик да пиете редовно.
 • Яжте повече пресни плодове и зеленчуци.

По време на тренировката трябва ли да приемаме вода, или преди и след това е достатъчно?

Може да загубим до литър и половина вода за час физически натоварвания, особенно ако времето е топло. Това може да доведе до дехидратация, мускулни крампи или прегряване, затова е изключително важно да приемаме течности по време на тренировка. Може да се претеглите преди и след тренировка и ако има разлика един килограм, това означава, че имате нужда от хидратация. Разликата е за сметка на течностите, които тялото е изхвърлило. Американският колеж по спортна медицина препоръчва приемането на вода на малки глъдки, преди, по време и след тренировка.

No Comments to "Защо ни е необходима водата?"