• РАБОТНО ВРЕМЕ
  неделя 8:00ч.–20:30ч.
  понеделник 7:00ч.–21:30ч.
  вторник 7:00ч.–21:30ч.
  сряда 7:00ч.–21:30ч.
  четвъртък 7:00ч.–21:30ч.
  петък 7:00ч.–21:30ч.
  събота 8:00ч.–20:30ч.
 • +359 89 944 7149

NEWS

Кардио или силова

By Gym61 | In Разни | on November 8, 2015

Общоприето е схващането, че хората с излишни килограми се нуждаят от кардио (аеробни тренировки), а тези, които искат да увеличат мускулната си маса, трябва да практикуват вдигане на тежести. Дали обаче нещата стоят точно така? Дали дамите, които имат по 5-6 излишни килограма, с по две тренировки с гирички в седмицата, ще заприличат на Рони Колман (което всъщност плаши доста от тях)?

Какво наричаме силова тренировка?

Тренировка с тежести, или силова тренировка, наричаме всички видове движения с допълнителна тежест, които имат за цел да развият и подобрят силата и размера на скелетната мускулатура. Използва се силата на тежестта, благодарение на гравитацията, за да се противопостави на силата, генерирана от мускула. Този вид тренировки са включени, или са основни, в режима на повечето спортисти. Анаеробни са – без присъствие на кислород, означава че целят голямо усилие за кратък период от време (от 2 сек. до 2мин.)

Що е то Кардио?

Често наричано и аеробика (от аеробен – в присъствието на кислород) е вид физическа активност, при която се повишава пулсовата честота с около половината от нормалното за конкретен човек. При този вид тренировки сърцето изпомпва наситената с  кислород кръв към работещите мускулни групи. Ползите за здравето са многобройни: подобрява се кръвоснябдяването, повишава се плътността на костите (което помага в борбата с остеопорозата), подобрява съня и нямалява неспокойството. Кардио тренировките повишават енергията, стига да не са изпълнявани до отказ. Такъв тип тренировка може да бъде бягане, плуване, каране на кростренажор, танцуване и други.
Наистина за човек, който няма много опит с физическа активност, кардиото е доста лесен вариант. Трябват само чифт маратонки и час свободно време, качваш се на пътеката, или велоаргуметъра и изгарянето на калории започва.

Фактите

Целта на силовите тренировки е увеличаването на мустулната тъкан. Колкото повече мускулна тъкан имаме, толкова повече калории изгаряме по време на тренировка, или  във всекидневните си дейности. Един килограм мускул изгаря средно около 50 калории на ден, докато един килограм мазнини изгарят едва 3 калории за същото време.

Ще обърнем внимание на едно изследване. Известен фитнес специалист, собственик на фитнес зала в Калифорния и автор на списание Mens’health, Алвин Кросгроув, прави поучителен експеримент. Група хора с наднормено тегло са разпределени в три групи. Първа група спазват диета, без физически упражнения. Втората група са на диета и аеробни тренировки. В третата група хората спазват диета, правят кардио и силови тренировки. Изследването продължило 12 седмици. Тренировките в началото на периода били по 30 минути, във времето стигнали до 50 минути. Резултатите са доста интересни. За период от 12 седмици само диета, хората от първа група свалили средно по 6,5 кг. Втората група, можели да се похвалят със средно 7 кг. Забележете, само половин килограм разлика в полза на практикуващите кардио! В групата на вдигащите тежести, хората намалили теглото си с 9,5 кг. (44% и 35% повече от тези на диета и тези на диета и аеробика).

Изводите, които можем да изведем от този експеримент са следните:

Когато става въпрос за изгаряне на мазнини, най-важен е хранителният режим.
Кардио тренировките помагат, но не колкото ни се иска. Най-резултатно е съчетаването му с упражнения с тежести.
Мили дами, не се притеснявайте, опасността да заприличате на Рони, с 3-4 силови тренировки в седмицата,  е нулева.

No Comments to "Кардио или силова"